Снимка Правителствена пресслужбаБойко Борисов постави ултиматум на ЕС за ваксините. Премиерът

...
Снимка Правителствена пресслужбаБойко Борисов постави ултиматум на ЕС за ваксините. Премиерът
Коментари Харесай

Борисов с ултиматум към ЕС във Виена: Или ваксини по равно, или ще се обърнем към Русия и Китай

Снимка Правителствена пресслужба

Бойко Борисов сложи ултиматум на ЕС за имунизациите. Премиерът на България настоя имунизациите в Европейския съюз да бъдат разпределени съгласно популацията в страните. 
Борисов съобщи в Австрия, че никоя от компаниите-доставчици не съблюдава договорите, като дава по-малко от плануваните дози, за разлика от евространите, които са правилни платци.

Премиерът сподели още, че както Брюксел е изискал, страните са се въздържали да водят договаряния за съветски и китайски препарати. Той обаче сподели, че в случай че няма равно систематизиране, може да се извърнат към трети страни за ваксини. Борисов изрази вяра, че в случай че има неправда в Европейски Съюз в разпределението, тя ще бъде поправена.
Във Виена се организира работната среща на премиера Бойко Борисов с австрийския канцлер Себастиан Курц и министър председателите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия -  Андрей Пленкович.

Шестимата водачи разискаха позицията им за заслужено систематизиране на имунизациите против ковид въз основа на % на популацията на всяка страна членка на Европейски Съюз. Заявките, изпращани от държавите-членки следва да бъдат изпълнявани в размера на декларираните количества по едно и също време и съразмерно на популацията на страните.

Участниците в срещата поддържат самодейността на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на предходната седмица прикани ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел да организира полемика на най-високо равнище по този значим въпрос допустимо най-скоро.

На брифинга след срещата министър председателят на България подсети още, че у нас идват избори на 4 април и разчитаме на доставките на ваксини, с цел да може хората да гласоподават безвредно, без да се тормозят. В тази връзка той изиска в допълнение контрактуваните 10 плюс 4 млн. дози да бъдат дадени изпреварващо на страни, в които процесът се бави, както у нас.

Ние не желаеме подаяния да ни се създадат, тъй като България е вложила в създаването на ваксини. Откъде накъде ще имаме таблица, това е политически пестник. Инвестирали сме, платили солидарно, уповавам се въпросът да се позволи, акцентира българският министър председател на брифинга, написа
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР